4. РИМСКА КРЕПОСТ „КАЛЕТО“

Местоположение: 1.3 км южно от центъра на гр. Белоградчик

GPS:

Работно време:

09:00-18:00 ч. (април-октомври)

09:00-17:30 ч. (ноември-март)


Римският кастел край Белоградчик е изграден вероятно през І-ІІІ в. със задачата да охранява пътя от град Рациария към вътрешността на империята. Изграден е на най-високата тераса и е застъпен от средновековен градеж. В непосредствена близост е разположено кале, използвано като наблюдателен пункт и за сигнализация.
При строежа е използвана непристъпността на естествените скални масиви с височина над 70 м, а две стени са издигнати само от северозапад и югоизток с дебелина в основите до 4 м. Крепостта разполага с две щерни за вода, издълбани в скалите, дълбоки до 5 м. През ХІV в. цар Иван Срацимир разширява старото укрепление, като изгражда крепостни гарнизони пред съществуващите преградни скални масиви.
По време на неговото управление крепостта става едно от основните укрепления в региона, като отстъпва само на Видинската крепост - замък на цар Срацимир.
При завладяването на България от Османската империя Белоградчишката крепост е превзета през 1396 г. Извършва се почти пълно преустройство, както и допълнителни разширения в характерния стил за османското крепостно строителство. Типично европейски елементи са добавени от френските и италианските инженери, участващи в нейното разширение.
Белоградчишката крепост е една от най-запазените в България. Обявена е за паметник на културата от национално значение и е част от Стоте национални туристически обекта.
Тя е сред най-добрите примери за културен пейзаж, за интегриране на културното и природно наследство в уни­кална комбинация.
Заобиколена е от природния феномен Белоградчишки скали, изваяни от природата в продължение на повече от 200 млн. години. Червеникавият им оттенък се дължи на съдържанието на железен окис. Природните творби са разнообразни по форма и големина и се издигат на повече от 100 м височина. Скалният комплекс е с дължина около 30 км и ширина 6-7 км.


ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ БЕЛОГРАДЧИК

Местоположение и достъп: 3900 Белоградчик, ул. „Капитан Кръстьо“ №1

GPS:

Работно време за посещения:

Октомври-март: от понеделник до петък: 8:00-12:00; 13:00-17:00 ч.

Април-септември: всеки ден: 8:00-12:00 ч.; 13:00-17:00 ч.

Информация:

тел.: + 359 936 /5 34 – 69

e-mail: muzeibelogradchik@abv.bg

web: www.muzeibelogradchik.com

 

Лапидариумът в двора на Историческия музей на Белоградчик представя епохата на Древния Рим и неговия духовен свят.