"РИМСКА ГРАНИЦА" С ПРЕМИЕРА НА ФЕСТИВАЛ НА НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

АДО "Дунав" участва в третото издание на Международния античен римски фестивал "Нике - играта и победата", който се проведе на 25 и 26 август на територията на римския град Никополис ад Иструм.

Екипът на Асоциацията представи изработените в рамките на проект "Разработване и промоциране на съвместен културно-исторически туристически продукт: Маршрут "Римска граница на територията на трансграничния регион Румъния-България" промоционални материали: каталог, брошура, 120-минутен филм, уебсайт и мобилно приложение. Участниците и гостите на фестивала имаха възможност да се сдобият с атрактивните материали за туристическия маршрут, в който е включен както римският град Никополис ад Иструм, така и международният фестивал.

Създаден с цел да промотира и съхранява римските обекти, през 2018 г. маршрутът е част от "Европейската година на културното наследство". За първи път фестивалът се организира през 2016 г. В програмата са включени възстановки на римски ритуали, антична мода, пазар на роби, гладиаторски игри, демонстрации на римско и варварско въоръжение и битки от периода на римо-дакийските и римо-готските войни.

Традиционният занаятчийски пазар включва: римска кухня, демонстрация на накити и украшения, монетосечене и грънчарство. Участват състави от Румъния, Унгария, България, реенактори и занаятчии от цяла България, зрители. Организатори на събитието са Сдружение „Бъдеще за Никюп”, Община Велико Търново, РИМ - Велико Търново, Кметство с.Никюп. Двудневният фестивал е част от културния календар на Община Велико Търново и на Министерство на културата.