15. CETATEA ANTICĂ „STORGOZIA”
Așezarea antică Storgozia provine de la o stație de-a lungul drumului, situată pe drumul principal al Imperiului Roman „Via Traiana“, care conectează Escus și Filipopolis. Probabil că moștenește denumirea așezării trace, care a existat în acest loc.
În Storgozia este localizată o diviziune a primei legiuni Italice, repartizată în Novae. Condițiile mai bune de exercitare a unei activități economice atrag populația din așezările mai mici din jurul stației. Atacurile tot mai dese ale triburilor gotice forțează populația stației să se mute în Sud, spre terenul cu condiții de fortificare naturală, la defileul râului Tuchenitsa, din care face parte parcul actual „Kailaka”. La începutul secolului IV, o suprafață de 31 decari este înconjurată cu un zid de apărare solid, cu lățime de 2.20 m, construit din piatră spartă lipită cu mortar alb, două porți și trei turnuri cu forme diferite.
Descoperirile arheologice din Storgozia și necropola sa mărturisesc faptul că orașul antic a existat până la sfârșitul secolului VI, când acesta a fost distrus de slavi si avari. În zilele de azi, în incinta cetății sunt descoperite și restaurate două clădiri publice monumentale – bazilică creștină târzie (cu lungime de 45.20 m și lățime de 22.20 m) și un depozit de cereale. Este păstrat și sistemul de fortificare.