10. CETATEA ANTICĂ „AUGUSTA“
Augusta este construită ca un castru militar fortificat la mijlocul secolului I, prima fortificare fiind realizată din lemn și pământ. Castelul beneficiază de o apărare naturală din Sud asigurată de râul Ogosta, iar din Est și Nord – de mlaștini. Accesul s-a realizat numai din partea vestică, unde este ridicat zidul cetății, consolidat cu un șanț. În secolele II-VI Augusta se dezvoltă ca un centru urban roman și bizantin timpuriu. Suprafața sa totală este de aproximativ 9 ha.
Cetatea are forma unui pentagon neregulat, alungit de la nord la sud. Zidul cetății este îngropat în pământ la o adâncime de până în 2.30 m, iar grosimea sa ajunge la până în 2.50 m. Zidurile cetății sunt realizate din pietre cioplite, lipite cu mortar alb. Porțile cetății sunt trei – una din Vest, un din Nord și din Est. Sistemul de apărare este compus din turnuri ieșite în exterior. Necropola este situată în Vestul cetății.
Este descoperit și sistemul de fortificare al castrului roman timpuriu și așezării antice târzii. De la fortificația de piatră este studiat zidul vestic păstrat cu trei turnuri dreptunghiulare și poarta vestică. Este stabilit și locul porții nordice sever distruse. În spațiul interior sunt descoperite clădiri, situate în centrul aproximativ al castrului timpuriu.
În secolele III-IV orașul este restaurat periodic după atacurile goților. Ultima distrugere cauzată de avari în secolul VI marchează sfârșitul său.